vrijdag 24 augustus 2012

We zijn er bijna

3.5 miljoen euro. Dat is wat Ajax uitgaf om aan alle wensen van Frank de Boer te voldoen. Voor 3.5 miljoen werd een vleugelaanvaller uit Zweden gehaald. Er werd een centrale verdediger van concurrent AZ overgenomen en een transfervrije controlerende middenvelder aangetrokken. 3.5 miljoen,dat is minder dan dat Ajax naar verluid aan Heerenveen had moeten betalen voor een enkele speler. Een huzarenstukje mag je wel stellen, met Marc Overmars als grote spindoctor die dit mogelijk maakte.

Eerder schreef ik over mijn opvatting van wat de nieuwe visie van Ajax nu eigenlijk is. Ik had het misschien nog wel veel simpeler kunnen samenvatten door te verwijzen naar de werkwijze van Marc Overmars. Overmars had in zijn tijd als speler van Ajax al de reputatie nergens teveel voor te betalen. Als je op zoek was naar een goede deal moest je bij Overmars zijn. Dat zijn schitterende kleedkamer verhalen die zo af en toe naar buiten komen maar deze lijkt toch op waarheid te berusten.

De negatieve teneur over het uitblijven van de broodnodige versterkingen lijkt toch wel een halt te zijn toegeroepen. Over Sana en Miosander was wel enige scepsis maar het aantrekken van de internationaal gerenommeerde en gelouterde Deen Christian Poulsen oogst toch louter lof. Deels omdat Ajax eindelijk eens een transfer uit de media wist te houden maar toch met name omdat de ervaren Deen alle eigenschappen bezit waar Frank de Boer naar op zoek was. Overmars trok zich nergens en van niemand iets aan en werkte in alle rust aan de oplossing voor Ajax.

In Amsterdam hebben we ons enorm druk gemaakt of er wel voldoende kwaliteit in de selectie zat maar ondertussen mag duidelijk zijn dat we onze grootste kwaliteit langs de lijn hebben staan. Frank de Boer bewijst zich als een uitluikende toptrainer en aan zijn zijde heeft hij Marc Overmars die zich bewijst als een ontluikende topbestuurder. Laten we het afkloppen maar Ajax lijkt zomaar af te stevenen op een exceptioneel capabel bestuur, zeker met Theo van Duivenbode aan het roer van de RvC. Toch heeft Ajax nog een zwakke plek, namelijk de directie.

Er zitten er nog altijd twee stoorzenders in de directie. Henri van der Aat en Jeroen Slop. De beide heren sprongen soepeltjes over naar het kamp Cruijff toen het schip Ten Have toch echt zinkende bleek maar er zullen maar weinig Ajacieden zijn die deze twee laatste restanten van de dramatische periode onder Rik van den Boog aan boord willen houden. Marc Overmars laat Ajax zien wat er mogelijk is met een creatieve handelsgeest en doorzettingsvermogen. Overmars is het levende voorbeeld voor de mensen die Ajax nodig heeft om de nieuwe visie kracht bij te kunnen zetten. Drie puzzelstukjes missen er nog in de legpuzzel die AFC Ajax heet, een commercieel directeur, een financieel directeur en een algemeen directeur.

We zijn er bijna... maar nog niet helemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten