zondag 16 september 2012

Wij zijn RKC niet

Ik ben achteraf enorm blij dat RKC gister de tegenstander was van Ajax. RKC was namelijk zonder illusies naar Amsterdam gekomen en speelde de hele wedstrijd met de doelstelling om vooral niet met grote cijfers te verliezen. De wil om te stunten was niet aanwezig en dat was waarschijnlijk maar goed ook. Ajax oogde namelijk kwetsbaar gister. Aanvallend was het ongeinspireert en verdedigend oogde het allemaal onzeker. Uiteindelijk zijn de drie punten weer vrij eenvoudig in de zak maar er blijft wel veel aan te merken op Ajax.

Toch zal menig Ajacied zich wat zorgen maken na dit optreden van Ajax met de Champions League ontmoetingen met Real Madrid, Manchester City en Dortmund. Frank de Boer zal de pot tegen RKC ook wel aan gaan grijpen met het oog  op de aanstaande ontmoetingen met die topclubs. Wie ziet het niet voor zich? Frank de Boer, zwaaiend met zijn armen, de irritatie van zijn gezicht druipend voor de groep. Niet zomaar natuurlijk als je de pot van Dortmund van dit weekend hebt gezien. De kampioen van Duitsland won vrij gemakkelijk van Bayer Leverkusen. Een onheilspellend voorteken misschien wel. Dortmund is op papier namelijk de zwakste tegenstander van Ajax.

De supporters in de Arena denken er kennelijk anders over, gezien het spandoek 'Poule D, makkie. Wembley, here we come!' Schitterend doek en natuurlijk doordrenkt met sarcasme en befaamde Amsterdamse bluf. Toch zit er wel een les opgesloten in dat doek, een les die de jonge Ajax selectie zich goed in de oren moet knopen. Met bluf, durf en zonder spanning het veld betreden tegen de sterren van Spanje, Engeland en Duitsland. Niet verkrampen en als een RKC hopen op een klein verlies, maar met open vizier de arena in en geloven in je eigen kunnen.

Het zelfde geldt voor de fans van Ajax. Natuurlijk is er veel scepsis over de kansen van Ajax. Maar bekijk het eens van een andere kant. Ajax heeft de afgelopen jaren gewonnen van AC Milan en Manchester United. Ajax speelde Olympique Lyon twee keer van de mat maar vergat goals te maken en Ajax deed dit telkens met of veel blessures of na het vertrek van spraakmakende spelers. Dus wat staat nu eigenlijk een goed resultaat in de weg?

Geloof. Het geloof in het eigen kunnen en een goede afloop. RKC liet dit weekend zien hoe het niet moet. Gelukkig zijn wij Ajax.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten