woensdag 19 november 2014

Onbruikbare luxe?

Er heerst een jubelstemming binnen Ajax. Met gepaste Amsterdamse trots wordt gewezen op de huidige A1. Ajax coryfeeën als Johan Cruijff en Sjaak Swart kondigden in de media aan dat de huidige A1 van Ajax een geweldige lichting is die z'n gelijke niet kent in recente jaren. Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Vaclav Cerny, Robert Muric, Jairo Riedewald zijn misschien wel de grootste talenten hoewel Riechedly Bazoer en Damian van Bruggen van Jong Ajax ook een vermelding verdienen. Goed nieuws dus voor Ajax.

Toch is er een reden voor zorg. De filosofie die Ajax nu aanhangt voorziet in het behouden van talenten tot ze een jaar of 24 zijn. Ervaren krachten binnen de Eredivisie klaar voor een stap hogerop. Daar omheen moet dan jong talent instromen. Talent dat onder de hoede van de meer ervaren jongens uit eigen opleiding moet groeien. En op basis van talent wil Ajax dan aansluiting vinden in Europa. Op de posities waar Ajax vanuit de eigen opleiding niet in kan voorzien is dan ruimte voor aankopen. Maar de basis moet eigen talent zijn in een mic van 18, 19 en 20 jarigen die instromen en groeien en 23 en 24 jarigen die de ruggengraat moeten vormen van Ajax.

Klinkt goed toch? Inderdaad, tot je op basis van de huidige spelers en talenten een elftal voor bijvoorbeeld 2017 gaat proberen te bouwen. Nouri en Van de Beek hebben bijvoorbeeld Klaassen en Andersen voor zich bijvoorbeeld. Klaassen is nu al een leider en moet nog 22 worden... Van de Beek lijkt dus pas in beeld te komen als Klaassen vertrekt. Hetzelfde kan je zien op de flanken. Cerny en Muric moeten afrekenen met Fischer, El Ghazi en Kishna. En zo kan je vrijwel het hele lijstje wel af. Ajax lijkt enorme talenten te hebben voor posities waar al enrome talenten spelen, talenten die de beoogde sterkhouders en smaakmakers zijn. Juist op de posities waar Ajax snakt naar talent, de spitspositie en de verdedigende posities, lijkt het talent serieuze doorstroom mogelijkheden te hebben... maar daar is het aanbod juist weer relatief mager. Bovendien heeft een ploeg uit echte ervaring nodig en die zoek je dan toch al weer snel achterin.

Natuurlijk is het bovenstaande allemaal in de veronderstelling dat spelers als Andersen, Klaassen, EL Ghazi en Fischer tussentijds niet een aanbod krijgen waar speler en club geen nee tegen willen of kunnen zeggen. Het zal dus zeker niet zo rechtlijnig ontwikkelen als ik nu schets maar het toont wel een bijzondere ontwikkeling. Namelijk dat Ajax enorm veel en goed talent ontwikkeld voor bepaalde posities maar voor de posities waar we juist talent ontberen komt maar weinig talent door. En juist die vraag is essentieel om te beantwoorden als Ajax daadwerkelijk de Europese ambitie wil kunnen waar maken.

Talent zat dus, maar heeft Ajax het juiste talent?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten