zaterdag 2 februari 2013

Aanvallend falen

De aanvallers van Ajax falen opzichtig dit seizoen. Sigthorsson heeft een (zwak) excuus omdat hij pauzeloos geblesseerd is geweest maar verder moet je toch concluderen dat het geen weelde is in de Amsterdamse aanval. Boerrigter? Hopeloos uit vorm. Lukoki? Kan maar niet doorbreken. Sana? Goed begonnen maar daarna hopeloos door de mand gevallen. Mickey Sulejmani is nog slechts een nachtmerrie van verdampte miljoenen. Danny Hoesen en Viktor Fischer zijn dan wel lichtpuntjes maar onder de streep brengen de aanvallers van Ajax veel te weinig.

Ajax is in aanvallend opzicht ongelooflijk afhankelijk van de middenvelders. De statistiek ondersteund dit. Siem de Jong is de topscorer met slechts 7 goals, gevolgd door Christian Eriksen met 6 goals. Dan pas komt de eerste aanvaller, namelijk Viktor Fischer, met 5 goals. Na Fischer zien we overigens weer een middenvelder op de topscorerslijst in de vorm van Lasse Schøne. Natuurlijk heeft Siem de Jong wat wedstrijden in de spits afgewerkt maar hij is een noodoplossing op die positie. Iedereen ziet dat hij op het middenveld beter tot zijn recht komt.

Als je de 47 competitiegoals die Ajax tot nu toe maakte bekijkt zie je dat Ajax  dat er zelf 45 heeft gemaakt en dat er 2 tegenstanders waren die de bal achter de eigen keeper werkten. Van die 45 goals kwamen er maar liefst 21 van de voet van een middenvelder en maar 20 van de voet van een aanvaller. De aanvallende afhankelijkheid van de middenvelders wordt nog duidelijker als je deze statistieken er nog bij pakt die aantonen dat 47% van de doelpogingen van Ajax van buiten de 16 meter komen en 58% van de pogingen van recht voor het doel komt. Typerend voor de posities waarin middenvelders voornamelijk tot doelpogingen komen.

De conclusie moet dus zijn dat Ajax in de voorste linie te weinig brengt. Het was daarom bemoedigend om te zien hoe scherp en gretig Sigthorsson was bij zijn invalbeurt in de bekerwedstrijd tegen Vitesse. Sigthorsson zit nu in de situatie waarin hij echt zijn belang voor Ajax kan gaan demonstreren door te gaan scoren. Daarmee kan hij de druk om te scoren die momenteel op de middenvelders van Ajax ligt verlagen. Ook de Barca huurling Cuenca kan daarin een rol gaan spelen, hopelijk met een enorme drive om zich te bewijzen tegenover Villanova en technische staf in Barcelona.

Het mag duidelijk zijn waar voor Ajax de meeste winst te halen is. Ajax moet de voorhoede renderend gaan krijgen. Vastigheid met spelers die het verschil kunnen maken. Een voorhoede die echt een wapen is. Want op dit moment is dat toch de zwakke plek van Ajax.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten