zaterdag 23 maart 2013

Komkommertijd

Het Nederlands elftal speelt en dus is het even komkommertijd bij Ajax. Met nog 7 finales te gaan is het toch vervelend dat Frank de Boer een groot deel van zijn ploeg deze week 2 wedstrijden ziet spelen. Bovendien zijn dat weer bijna 2 weken dat hij niet met de gehele ploeg kan trainen. Natuurlijk is Frank de Boer niet de enige die het overgrote deel van zijn selectie af moet staan aan verschillende nationale bonden. Ook de concurrentie hakt met dit bijltje waarbij PSV de dans dan nog het meest ontspringt. Dat wil niet zeggen dat zo'n interland weekend een verloren week is. Sterker nog, dit kunnen zelfs hele belangrijke weken zijn voor De Boer, Bergkamp en Ajax.

Op verschillende filmpjes was te zien hoe de talenten Dejan Meleg, Lucas Andersen en Riechedly Bazoer op zeer intensieve wijze getraind werden door de staf van Frank de Boer. Als er 11 basisspelers op pad zijn vanwege interland verplichtingen hou je dus wel veel ruimte en tijd over om je te richten op de mannen die mogelijk volgend jaar al belangrijk kunnen gaan worden voor Ajax. Tijd om ze het vuur aan de schenen te leggen, tijd om ze een kans te geven zich nadrukkelijk te laten zien aan de technische staf van Ajax.

Dat is hard nodig want ondanks dat Christian Eriksen aangeeft dat de kans dat hij blijft fifty/fifty is, lijkt het juist door dat soort uitspraken een feit dat de jonge Deen deze zomer gaat vertrekken. Hoewel velen menen dat Eriksen beter nog een paar jaar in Nederland kan blijven ben ik van mening dat hij momenteel stagneert in zijn ontwikkeling door het niveau in Nederland. Als Eriksen wil verder komen zal hij echt met betere spelers om zich heen moeten gaan spelen tegen betere spelers dan die hij in Nederland tegen komt. Dat is een pijnlijke conclusie, maar wel een waarheid.

Daarom is een week als deze dus belangrijk voor Frank de Boer. Het niveau moet omhoog. Hij kan het niveau van Nederlandse clubs niet opkrikken, maar hij kan wel werken aan een hoger niveau bij Ajax waardoor de lat voor de andere Nederlandse clubs automatisch hoger komt te liggen. Hij moet werken aan een Ajax dat systematisch overwinterd in Europa waardoor de spelers de kans krijgen echt ervaring op te doen tegen tegenstanders die er toe doen. Wedstrijden spelen waar je beter van wordt. Als je dat niet doet ontgroei je nooit het niveau van de Eredivisie. Dan komt die aansluiting met Europa er dus nooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten