zaterdag 30 maart 2013

Rust

Het is misschien niemand opgevallen. Waarschijnlijk is dat ook heel erg goed. Dat is namelijk de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Wat bedoel ik? De rust die momenteel heerst rondom Ajax. Niet langer is Ajax een optocht van beschamende media optredens van verschillende directeuren en hun lakeien. Het was bijna lachwekkend als je je als Ajacied niet kapot schaamde voor het zoveelste knullige optreden van de talloze personen die het spotlight bij Ajax hebben geclaimd de afgelopen periode.

De media aanwezigheid van Ajax wordt op dit moment vrijwel helemaal verzorgd door Frank de Boer. Het gaat daarbij niet over geld, transfers, Van Gaal, Cruijff, het beleid van Ajax of mensen die al dan niet iets met Ajax te maken hebben. Het gaat over voetbal. De kampioensstrijd van Ajax, de volgende tegenstander en de mening van Frank de Boer hierover. Soms leidt dit wel tot prikkelende uitspraken, denk aan Maher en het onderonsje met Ronald Koeman, maar altijd was het gepast en correct.

Sinds de entree van Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen is deze rust zeer nadrukkelijk geworden. Rondom contracten komt Marc Overmars af en toe uit de schaduw, en na het sneeuwincident in de ArenA mocht zelfs Jeroen Slop bij uitzondering eens voor de camera verschijnen maar altijd bleef de toon ontspannen en blijven dit uitzonderingen. Zelfs de, onterechte, kritiek op de jeugdopleiding werd stilzwijgend ontvangen. Waar vroeger Ajax vol in het defensief ging bij dit soort berichtgeving haalde Ajax nu collectief de schouders op.

Het tekent de veranderingen binnen Ajax. Of je nu voor- of tegenstander bent van de veranderingen die Ajax heeft ondergaan, niemand kan ontkennen dat de nieuwe garde iets heel anders uitstraald dan hun voorgangers. Een uitstraling die Ajax in mijn optiek absoluut ten goede komt. Niet steeds hoog van de toren blazen, of vol in het defensief als Ajax ergens van wordt beschuldigt. Nee, dit Ajax houdt zich bezig met voetbal. Soms met een beetje bluf, soms een tikkie arrogant, maar altijd rustig. Een kampioensclub waardig als je het mij vraagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten