woensdag 7 oktober 2015

Wat is er mis met Klaassen?

Davy Klaassen lijkt dit seizoen symbool te staan voor het voetbal van Ajax. De jonge Hilversumse middenvelder wordt sinds zijn doorbraak als vervanger van Siem de Jong gezien als één van de meest veelbelovende voetballers die Nederland rijk is. Vorig seizoen was hij één van de weinige lichtpuntjes bij Ajax in een seizoen waarin het voetbal slechter en slechter werd. Van zijn vertrouwde positie achter de spitsen kwam Klaassen als controleur te spelen waarbij hij veelal de man was die Ajax overeind hield. Die Davy Klaassen zien we echter niets van terug dit seizoen.

Klaassen speelde vorig seizoen lange tijd met klachten aan de buikwand en werd daar aan het einde van het seizoen ook aan geopereerd. Davy kwam, vanwege het revalidatietraject, met een trainingsachterstand terug bij de groep. Dit was initieel ook de verklaring voor het moeizame spel van de jonge Ajacied. Maar sindsdien is Klaassen niet beter gaan spelen, ondanks zijn 2 goals tegen Rapid Wien. Sterker nog, Frank de Boer verwonderde zich na het gelijkspel tegen Molde FK hoe slordig Davy Klaassen speelde. Ook bij het Nederlands elftal wist Klaassen niet te overtuigen en kreeg hij kritiek te verwerken. Het was allemaal obligaat, slordig en vooral zonder enige visie of overtuiging.

Daarmee staat Davy Klaassen symbool voor heel Ajax 1. De ploeg staat echt bol van talent. Jongens als Kenny Tete, Jairo Riedewald, Riechedly Bazoer, Anwar el Ghazi en Davy Klaassen zijn stuk voor stuk voetballers met enorm veel potentie maar het moet er wel uitkomen. Dat lukt echter al meer dan een seizoen niet. Vorig seizoen en ondertussen ook dit seizoen excelleert Ajax alleen in het tempo laag houden. Ajax is slordig, mist daardoor zelfvertrouwen wat resulteert in spelers die niet meer durven voetballen waarmee de ploeg in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen. Vorig seizoen wist Davy Klaassen, met zijn talent en natuurlijke leiderschapskwaliteiten, Ajax daar nog wel eens doorheen te sleuren maar zelfs Klaassen lijkt zich niet te kunnen onttrekken uit die neerwaartse spiraal.

Eerder beschreef ik dit seizoen als seizoen van de waarheid. We zitten nu op ongeveer een kwart van het seizoen en vooralsnog lijkt het er niet op dat Ajax dit zelf snapt. Spelers en trainer uiten bij herhaling hun verbazing over de scherpe kritiek die vanuit de supporters klinkt. Ook hierin is Davy Klaassen trouwens symbolisch voor Ajax. De kritiek kan toch allerminst onterecht genoemd worden. Ajax staat dan wel bovenaan maar het seizoen kenmerkt zich voorlopig toch voornamelijk door wanprestaties tegen Rapid Wien, Jablonec, Celtic en PSV. Misschien moet Davy Klaassen zichzelf hierin ook symbool stellen voor Ajax en, in plaats van zich te verdedigen, de aanzwellende kritiek laten fungeren als brandstof en hierdoor gebrand zijn het anders te doen.

Klaassen is de belichaming van Ajax. Een technische vaardige, aanvallend ingestelde voetballer met veel scorend vermogen. En evenals Ajax komt dit er totaal niet uit bij Davy Klaassen. Geen overtuiging, geen zuiverheid, geen tempo, geen visie. Klaassen worstelt met zichzelf en wordt desondanks wel geacht een elftal op sleeptouw te nemen wat met dezelfde problemen kampt. Zo lijkt er aan de neerwaartse spiraal voorlopig geen einde te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten