zondag 12 augustus 2012

Timmerman gezocht

Ajax mist een timmermansoog binnen de lijnen. Frank de Boer heeft wel dat oog en Frank moet zijn geschrokken. Dat kan niet anders na de eerste twee echte wedstrijden van het seizoen. Niet vanwege het vertoonde voetbal. Tegen PSV misschien wel maar tegen AZ was Ajax 80 minuten lang de boven liggende partij. Ons aller Ajax overheerste zelfs grote delen van de wedstrijd hoewel er zeker niet groots werd gespeeld. Nee, de schrik zit hem in de kwetsbaarheid van Ajax.

Ik beloof plechtig hem in de toekomst niet steeds steeds erbij te halen maar nog voor deze keer dan: Jan Vertonghen. Vandaag werd bij de twee goals van AZ weer duidelijk hoe enorm Ajax Jantje mist. Zeker de eerste goal was typisch zo'n moment waar Jan vol in was gegaan om vervolgens iedereen weer op scherp te zetten. Nu was daar Toby Alderweireld, de Belg speelde een redelijke pot maar mist toch nog net dat inzicht dat Jan wel had en het vermogen het spel op waarde in te schatten en tijdig maatregelen te treffen. Van Ricardo van Rhijn mogen we dat nog niet verwachten.

En dus toont deze goal van AZ kwetsbaarheid van dit Ajax aan. We bulken in het jong talent maar missen nog net de routine en klasse om dit soort potjes af te maken, of liever, om dit soort potjes niet uit handen te geven. Want voorin idem als achterin. De actie van Sana was daarin een geweldig voorbeeld. Moeilijke situatie, goed uitgekomen maar dan het net niet af kunnen maken. Aan de andere kant deed Altidore dat juist wel. De Amerikaan kreeg twee kansen en maakte ze beide, eerlijk is eerlijk, mooi af.

Toch gaven de optredens van Lukoki, Sana en van Rhijn wel het vertrouwen dat er veel moois zit te komen. De 2-2 bijvoorbeeld was typisch hoe het wel moet. Doorzetten in de actie en vertrouwen op het vermogen van Siggie om zo'n goal te maken. Daarvoor moeten jongens als Sana en Lukoki wel in 1 op 1 situaties worden gebracht, iets waar Eriksen straks weer voor moet gaan zorgen.

Maar dat lost de kwetsbaarheid achterin niet op. Daar heb je iemand met dat timmermansoog nodig. Iemand die weet wanneer je in moet stappen of er vol in moet kleunen. Iemand die ziet wat er gaat gebeuren en kan anticiperen. Iemand als Vertonghen dus, ervaren, goed voetballend en soms meedogenloos. En dat terwijl Ajax aan Assaïdi trekt. Een mooie voetballer maar wel op een plek waar Ajax toch vrij ruim in de mensen zit als ze fit zijn. Wat mij betreft laat Ajax deze meneer lekker in het hoge noorden zitten. Ajax moet inzetten op een vakman, een leider, een rots in de branding en gezien de selectie waarschijnlijk een LCV en daarvoor de beurs dan maar trekken want goedkoop zal het niet zijn.

Want zo'n verdediger met een echt timmermansoog vindt je niet zomaar.

1 opmerking: