donderdag 16 augustus 2012

Visie

De nieuwe visie van Ajax, de visie van Cruijff. Deze woorden worden sinds de start van de befaamde en beruchte "fluwelen revolutie" te pas en te onpas gebruikt. Het lijkt zo af en toe wel alsof alles wat er bij Ajax wel of niet gebeurt wordt verklaart met deze woorden. Zeker de laatste weken kwam het nieuwe "motto" telkens weer voorbij. Ajax hield zich rustig op de transfermarkt maar van alle kanten werd en wordt er aan Ajax spelers getrokken. De verklaring van de meesten? Je raadt het al. Maar wat is deze visie nu eigenlijk? Is het het simpelweg de route zoals uitgestippeld in rapport van Cruijff? Of is het het toch iets anders, of misschien wel iets meer.

Voor mij is het in ieder geval iets anders. Voor mij is de visie Cruijff simpelweg het logische gevolg van een voor de hand liggende conclusie. Die conclusie is namelijk dat Nederland het verschil met de Europese voetbaltop nooit goed gaat maken met financiƫle middelen.

Dat is geen schokkende conclusie, maar wel eentje die we in Nederland maar niet lijken te willen aanvaarden. En als we die wel aanvaarden dan gaat dat automatische gekoppeld met een gelatenheid waarbij de ambitie om wel bij de Europese top te horen meteen wordt losgelaten. En juist dat is het verschil met de visie van Cruijff. Nee, het verschil gaan we financieel niet dichtlopen. Real Madrid heeft voor het aankomend seizoen een begroting van 400 miljoen, evenveel als de gehele Eredivisie samen. Maar dat Ajax het gat financieel niet kan dichten betekent niet dat het daarom niet terug kan keren bij de Europese top.

En pas als je de bovenstaande conclusies hebt getrokken komen we bij wat in de volksmond "de nieuwe visie van Ajax" wordt genoemd, waar jeugdspelers de kar moeten gaan trekken en waar Ajax alleen nog spelers aantrekt daar waar het zelf geen spelers heeft met de juiste kwaliteiten. Dit is echter niet de nieuwe visie, dit is slechts het voortvloeisel van de inachtneming van de nieuwe visie. En ook dat voortvloeisel is  weer het gevolg van een hele logische conclusie, want, als je financieel het gat niet kan dichten betekent dat dat je ook nooit in staat zal zijn om een elftal met toppers aan te kopen. Dus om jezelf toch van voldoende voetballende kwaliteit te voorzien zal je zelf toppers moeten opleiden. En wat je wel aankoopt moet de ploeg als geheel dus beter maken.

Dit verklaart grotendeels de koers die Ajax momenteel vaart op de transfermarkt. Ajax maakt keuzes. Harde keuzes die bij lang niet iedereen in goede aard vallen. Keuzes die misschien wel gevolgen gaan hebben voor de kansen dit seizoen. Maar Ajax realiseert zich terdege dat het nooit of te nimmer in staat zal zijn om een selectie bij elkaar te kopen en weigert de hoofdprijs te betalen voor spelers die misschien nu verder zijn dan wat Ajax zelf heeft lopen maar die niet iets brengen dat Ajax niet heeft.

En dus kan Ajax niet anders dan bouwen en een afdoende financiƫle armslag inbouwen dat het die ene aankoop dan doen die het elftal net dat laatste zetje kan geven. Ajax bouwt aan een nieuw elftal met de eigen jeugd en doet dat aan de hand van een uitgesproken Europese ambitie, zich realiserend dat de jeugd de enige kans is die het heeft om ooit weer aan te kunnen sluiten bij de Europese top. En dat is voor mij de visie van Cruijff.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten