woensdag 1 augustus 2012

Het stelt niets voor...

5 augustus is het eerste serieuze treffen van het nieuwe seizoen. Ajax en PSV ontmoeten elkaar voor de Johan Cruijff schaal. De Johan Cruijff schaal. Een schitterende naam voor een prijs die eigenlijk niets voor stelt. Natuurlijk zullen de verschillende spelers en coaches wel weer roepen dat het toch een prijs is maar laten we eerlijk zijn, de voormalige supercup stelt natuurlijk niets voor.

Eigenlijk komt de Johan Cruijff schaal ook niemand goed uit. Je moet een volle week eerder aan de bak dan normaal gesproken. Dat is een volle week die Christiaan Eriksen niet heeft om weer lekker in zijn vel te komen. Een volle week die Theo Janssen niet heeft om zijn vakantie rolletjes weg te werken. Een volle week die Ajax niet heeft om lekker ontspannen verder te trainen. Want ja, het is toch een wedstrijd en daar werk je op een bepaalde manier naar toe.

Ik kan me dus niet voorstellen dat Frank de Boer vandaag terug kwam in Amsterdam met de gedachte "yes, aankomende zondag lekker foebele tegen PSV". Frank heeft het vorig seizoen nog vers in zijn achterhoofd toen hij niet wist waar hij de spelers vandaan moest halen met alle blessures. En nu dus meteen volle bak aan de slag tegen het PSV van Dick Advocaat, en dan maar hopen dat die blonde dwaas Toivonen niet besluit om meteen Vurnon Anita de Arena uit te schoppen.

PSV zal door de "kenners" en "analisten" ongetwijfeld tot favoriet worden uitgeroepen en terecht denk ik. Vorig seizoen heeft PSV al uitstekend ingekocht, met dank aan de gemeente Eindhoven. Desondanks implodeerde de miljoenenploeg uit Lampengat met het ontslag van Rutten als gevolg. Dick Advocaat kwam en ergens werden toch weer miljoenen gevonden voor de aanschaf van Luciano Narsingh. Met deze aankoop is PSV toch weer sterker geworden.

Ajax is op papier zwakker geworden door het vertrek van Jan Vertonghen. Onze Vlaamsterdammer laat een leegte achter op voetballend, verdedigend, leidinggevend en inspirerend gebied. Toch zijn er talloze lichtjes aan de horizon bij Ajax. Victor Fischer, Mitchell Dijks en Stefano Denswil hebben in de voorbereiding allemaal laten zien klaar te zijn voor het grote werk. Ook Daley Blind lijkt belangrijke stappen te hebben gemaakt. Toch zullen al deze beloftes niet de doorslag gaan geven. De doorslag zal gegeven worden door het middenveld van Ajax. Als Ajax het middenveld beheerst is het elke ploeg in Nederland de baas.

Maar uiteindelijk stelt het toch niets voor. Het echte werk begint op 12 augustus met het competitie duel tegen AZ. Daar moet de selectie fit en klaar zijn. En dus is het onderonsje met PSV niets anders dan een veredelde oefenwedstrijd.  Ajax hoeft niet en weet dat het een week later meteen moet vlammen. PSV en Dick Advocaat hebben wel iets te bewijzen en zullen de blamage van 25 maart 2012 willen uitwissen. En dus is PSV favoriet.

Maar het is wel Ajax, in de eigen Amsterdam Arena, met Frank de Boer die altijd wil winnen! En een triple zou wel mooi zijn of niet...

1 opmerking: