maandag 1 oktober 2012

De taktiek van Ajax

Tegen Twente werd het voetbal zoals Frank de Boer dat wil spelen weer helemaal duidelijk. Vlak voordat de 1-0 viel was een mooi moment waar je in één beeld eigenlijk precies kon zien wat Ajax nu eigenlijk wil.
Op dit beeld is goed te zien hoe Poulsen ver is ingezakt en naast Alderweireld en Moisander speelt. Hierdoor komt er centraal ruimte vrij voor Eriksen en word Blind, hier duidelijk zichtbaar, gedwongen om diep te gaan spelen waardoor Tadic met hem mee moet. Sana maakt hier al de actie naar binnen, net als Eriksen. Allemaal in beweging en allemaal nemen ze spelers mee. Ze ziet hier al de ruimte bij Babel ontstaan, ver voordat hij ook daadwerkelijk de bal gaat krijgen.

Feitelijk wordt een tegenstander gedwongen ruimte prijs te geven centraal op het veld. Doordat de back en de buitenspeler allebei naar buiten worden gedwongen komt er ruimte vrij centraal op het veld. Tegen Twente werkte dit bijna verlammend. 'Ik moest mijn taak uitvoeren', vertelde Chadli na de wedstrijd. 'Ik moest Van Rhijn niet over mij heen laten komen.' Door de taktiek van Ajax werden dus de creatieve spelers van Twente gedwongen steeds achter de zeer diep spelende backs aan te gaan. En met de hoeveelheid balbezit voor Ajax kwamen de beide heren nauwelijks in het stuk voor.

Ik pak nu een voorbeeld uit de laatste pot van Ajax maar je kan elke wedstrijd van Ajax van 2012 erbij pakken en je zal hetzelfde concept zien. Het mooie hieraan is dat er niet omslachtig over de flanken wordt gespeeld. Veel mensen roepen dat je toch vooral over de flanken moet spelen en dan een goede voorzet moet geven maar feitelijk is dit een zeer omslachtige wijze van spelen. Voorzetten worden lange ballen die te vaak te lang onderweg zijn en bovendien wordt de zuiverheid van een pass over het algemeen niet beter als die over een flinke afstand moet. Staat tegenover om als Ajax dwars door het midden te spelen. De kortste weg naar het goal en lekker kort combineren waardoor de zuiverheid alleen maar bevorderd wordt.

Dit spelletje kan alleen met technisch vaardige voetballers. Kort combinatie werk vereist ook dat elk contact goed is. Het is een spelletje dat Ajax op het lijf geschreven staat met de huidige selectie en het maakt Ajax moeilijk te bespelen. Het maakt Ajax trouwens ook kwetsbaar in de omschakeling. De speelwijze is illustratief voor de frisse wind die waait bij Ajax. De club straalt weer durf en vertrouwen uit, buiten en binnen de lijnen. Er wordt weer gespeeld zoals dat bij Ajax hoort, op basis van goede individuele techniek en goed positioneel spel. Frank de Boer heeft Ajax dus weer Ajax gemaakt en dat leidt tot aansprekende resultaten. En dat is gewoon fijn om te kunnen concluderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten