zondag 28 oktober 2012

Kwetsbaarheid

De maand oktober heeft de kwetsbaarheid van Ajax bloot gelegd. Ajax was een aantal wedstrijden niet in goede doen maar leek tegen Heracles op een goed resultaat af te stevenen. De zwart-witten bestreden Ajax met vechtlust en veel inzet en werden hier uiteindelijk zelfs voor beloont met een gelijkspel omdat Ajax zich de kaas van het brood liet eten. Scheidsrechterlijke dwaling of, niet feitelijk was het de inzet van Heracles die het verschil maakt en het onvermogen van Ajax om in die fysieke strijd mee te kunnen.

Tegen Manchester City kreeg Ajax de kans te laten zien wat het kan. Met verzorgt positiespel werd de miljoenenploeg terug gestuurd naar Engeland. Saillant detail is dat Manchester City alles voetballend probeerde op te lossen en dat Ajax de sterke mannen Kompany en Lescott handig omzeilde. Vrij van constante fysieke druk floreerde de voetbal artiesten Eriksen en de Jong en werd het een weergaloze voetbal avond in Amsterdam. En dan komt Feyenoord, en elke Ajacied weet dat Feyenoord Ajax altijd bestrijd met hetzelfde wapen. Vechtlust en inzet.

Deze editie was geen uitzondering. Zodra Ajax aan voetballen toe kwam was het duidelijk beter dan de Rotterdammers, maar zodra Ajax iets slordig werd en Feyenoord tijd kreeg om er dan kort op te zitten kreeg Ajax het onmiddellijk moeilijk. Clasie was hierin duidelijk de aanjager. De kleine controleur klapte overal vol op, probeerde alles tot een opstootje te promoveren en had makkelijk 4 gele kaarten kunnen krijgen. Maar hij kreeg er maar 1 en vertegenwoordigde daarmee de wijze waarom Feyenoord Ajax bestreed. Op het randje, soms erover, maar puur op vechtlust. En dan staat er een Italiaanse spits die op Italiaanse wijze toch een verlies afwendt.

Teleurstellend voor ons Ajacieden maar het toont wel de kwetsbaarheid van dit Ajax. Ondanks alle (terechte) kritiek heeft de ploeg laten zien heel goed te kunnen voetballen. De ploeg heeft ook laten zien de vechtlust van Jan Vertonghen en Vurnon Anita te missen. De vraag is dan ook wie gaat opstaan en die kwetsbaarheid kan opvullen. Toby heeft die meedogenloosheid niet, Poulsen mist het loopvermogen en dus lijkt het strijdplan voor alle tegenstanders van Ajax al klaar te liggen. Een strijdplan waar Frank de Boer echt een oplossing voor met gaan vinden wil Ajax dit seizoen zich weer succesvol kunnen terug vechten in het kampioenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten