vrijdag 27 juli 2012

Mannensport

Wat is de nieuwste overeenkomst tussen FC Bayern München, Arsenal FC, Olympique Lyonnais en AFC Ajax? Ze hebben allemaal een vrouwenelftal. Tussen alle geruchten over spelers die al die niet gaan komen of vertrekken is de nieuwste aanwinst van de Toekomst in de luwte bezig om Ajax ook op dit gebied succesvol te gaan maken. Vrouwenvoetbal? Ja dus!

Voetbal is met enige afstand de meest populaire sport van Nederland. Ondanks deze populariteit en de successen van het heren voetbal staat het vrouwenvoetbal in Nederland nog altijd in de kinderschoenen. Pas in 1972 (!!) werd het vrouwenvoetbal officieel ingevoerd in Nederland. Voor de beeldvorming, in 1922 verwierven vrouwen het kiesrecht, pas 50 jaar later mochten ook zij officieel aantreden binnen de krijtlijnen. De eerste kritieken waren ook niet mals. Vrouwenvoetbal was onaantrekkelijk en onvrouwelijk.

Ondanks dat het Nederlandse voetbal in die periode hoogtij dagen vierde  verdween het vrouwenvoetbal al snel weer uit de schijnwerper en dat bleef zo tot 2007 toen de KNVB de Eredivisie Vrouwen oprichtte. De verwachtingen waren hooggespannen maar na een eerste golf van enthousiasme raakte ook dit initiatief langzaam op de achtergrond. In het seizoen 2011/12 leek het vrouwenvoetbal de doodsteek te krijgen toen AZ en Willem II aankondigde hun vrouwenelftal op te doeken. Juist in deze periode besloot Ajax in mei 2011 een vrouwen elftal op te richten. Tegelijkertijd werd de oprichting van de BeNe League aangekondigd, een gedeelde competitie met Belgische en Nederlandse vrouwen elftallen waar vanuit kwalificatie voor de Women's Champions League afgedwongen kan worden.

Maar moet Ajax nu wel in het vrouwen voetbal stappen? Het antwoord is simpel en voor de hand liggend. Ja, natuurlijk moet Ajax dat. Het vrouwenvoetbal is al lang niet meer het lelijke eendje van jaren terug. Wie wedstrijden van de dames van de VS, Brazilië, Japan en Duitsland wel eens heeft gezien weet dat het vrouwenvoetbal tegenwoordig een heel acceptabel niveau heeft. Bovendien wonen er 16 miljoen mensen in Nederland, pak em beet de helft daarvan is vrouwelijk. Dat is een flinke markt. Door de crisis wordt het steeds moeilijker sponsoren te werven, het vrouwenvetbal is zo'n maatschappelijk en sportief initiatief dat nieuwe sponsoren net over de streep kan trekken, sponsoren die Ajax hard nodig heeft.

Maar bovenal is Ajax toonaangevend in de voetballerij in Nederland. Dat is zo in de jeugd. Dat is zo met het 1e elftal. Dus waarom niet in deze tak van de voetballerij. Laten we vooral de term mannensport vaarwel wensen en de vrouwen de steun geven die zij als Ajacied verdienen.

Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. In de jeugd, bij de heren en nu dus ook bij de vrouwen.


n.b.: De dames van Ajax gaan hun wedstrijden op de vrijdag spelen, voor de winterstop in de nationale competitie, na de winterstop in de BeNe League. Toegang op de Toekomst zal gratis zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten